Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας δέχθηκε πάρα πολλές διαμαρτυρίες αλλά και συσσωρευμένη αγανάκτηση από πολλούς συναδέλφους που αποσπάστηκαν από την Ευρυτανία σε άλλες περιοχές εκτός του νομού. Η αγανάκτησή τους αφορούσε κυρίως την  άδικη μεταχείριση από τη μεριά της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης, αφού αποδεσμεύτηκαν επιλεκτικά κάποιοι συνάδελφοι, στην πλειοψηφία τους αποσπασμένοι σε φορείς, ενώ άλλοι αντιμετωπίζονται με υπερβάλλουσα αυστηρότητα. Αν προσθέσουμε δε και τις περιπτώσεις όπου η Δ/νση έχει επιδείξει σκανδαλώδη επιείκεια, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.
Πολλοί συνάδελφοι, δηλαδή, ενώ έχουν αποσπαστεί, αρκετοί και μέσα στο καλοκαίρι, δεν μπορούν να μετακινηθούν, γιατί βάσει του άρθρου 31 του Ν. 3848 πρέπει πρώτα να έρθει αντικαταστάτης στη θέση τους. Η   τυπολατρική εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και μάλιστα επιλεκτικά μόνο για κάποιους, ενώ για άλλους όχι ( με ποια κριτήρια άραγε; ), από την Δ/νση Δ/μιας Εκπ/σης του νομού και από τον Δντή, αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών με αναπληρωτές, δημιουργεί  μεγάλη ανησυχία στους συναδέλφους αυτούς που περιμένουν την στιγμή να πάνε κοντά στις οικογένειές τους. Σε μία περίοδο μηδενικών μεταθέσεων, λόγω της πολιτικής του υπουργείου για συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων, οι αποσπάσεις αποτελούν μία προσωρινή λύση για πολλούς συναδέλφους οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους, έχουν υπηρετήσει για χρόνια στην περιοχή και πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στο  οικονομικό και ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η μακροχρόνια απουσία από το σπίτι τους. Αυτούς ακριβώς τους συναδέλφους επιλέγει κατά το δοκούν η Διεύθυνση προκειμένου να εξαντλήσει την αυστηρότητά της και να οχυρωθεί πίσω από την κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου και να ακυρώσει πρακτικά το νόμιμο δικαίωμά τους στην απόσπαση. Οι αιτιάσεις περί της «εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων» ακυρώνονται τη στιγμή που η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται αποκλειστικά σε συναδέλφους οι οποίοι παραμένοντας εδώ, δημιουργούν λειτουργικό κενό στο σχολείο στο οποίο έχουν αποσπαστεί.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του νόμου δημιουργεί έντονα προβλήματα διότι τίθεται θέμα εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων αλλά και σεβασμού του εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων που βάσει νόμου δικαιούνται την μετακίνηση. Παράλληλα η αυθαίρετη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου κατά το δοκούν, δημιουργεί επίσης εντονότατο πρόβλημα δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης των συναδέλφων,
Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καλεί την Δ/νση Δ/μιας και τον Δ/ντή κ. Κασκαμπά να αποδεσμεύσει άμεσα όλους τους αποσπασμένους ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να είναι πιο εύκολος ο προγραμματισμός της Δ/νσης για την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές.  Η εμμονή στο γράμμα του νόμου που το ίδιο το υπουργείο τον υπονομεύει με τον τρόπο που διαχειρίζεται διορισμούς και αποσπάσεις, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση που βιώνει η σχολική κοινότητα και οι εκπαιδευτικοί.


 
Καρπενήσι 28 Σεπτεμβρίου 2012
                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου